Apr 27, 2012

HUR MÄNNISKOR I USA (MICHIGAN) BLIR AV MED SIN DEMOKRATI OCH HUR DE KÄMPAR TIILLBAKA

Tidigare i år diskuterades hur amerikanare kan "återkalla"  valda representanter när de missköter sig grovt. Se det inlägget
Nu återkommer Rachel Maddow med samma ämne och poängterar att lagen i iMichigan som avsätter folkvalda församlingar (  Läs mer.) är en av de mest odemokratiska företeelser hon sett i USA. Demokratin försvinner och ersätts med diktatur.
Det är ett långt inslag, men  värt att lyssna på.


Visit msnbc.com for breaking news, world news, and news about the economy


Som sagts tidigare tycks inte demokratifrågor intressera journalister speciellt mycket. Det skrivs mängder av spaltmeter om Grekland och Syrien i GöteborgsPosten och det är ju intressant, men när en västerländsk demokrati uppvisar vad som skildras ovan, borde det även kunna vara intressant. GP har till och med en erfaren USA-reporter men tydligen får eller vill hon inte skildra demokratifrågor.
Läs även om en annan demokratifråga, hur republikaner manipulerar vallagar så att demokrater inte kan rösta. Att fackföreningar motarbetas och undermineras får väl också betraktas som en demokratifråga. I Europa anser vi att fackföreningar är bra för samhället och ekonomin, men i USA utmålas facket bland republikaner som något vedervärdigt.
Och kriget mot amerikanska kvinnor som det finns många inlägg om tidigare, är ju också en demokratifråga som inte verkar intressant för svenska journalister. Hur mycket hör vi av det?
Ibland undrar jag om vårt intresse för USA begränsar sig till att att köpa designkläder, lakan, kuddar och mattor med amerikanska flaggor.

UPPDATERING 12 maj 2012
Här följer ett inslag hur galet och korrupt det blir när en ensam "diktator" styr en stad (Pontiac Michigan). Tänk er att Göteborg skulle sälja ULLEVI för en spootstyver till privata intressen. Så kan det väl inte gå till...Jo, i Michigan där demokrati inte existerar.

 

Michael Moore som kommer från Flint i Michigan samtalar med Rachel Maddow. 

No comments:

Post a Comment