Nov 22, 2012

THANKSGIVING


Thanksgiving är nog den viktigaste högtidsdagen i USA. Den firas den fjärde torsdagen i november. Då skall alla bara hem. Inget snack om saken. Det blir ett evigt resande tvärs över hela landet.
Och väl hemma. MÅSTE man äta kalkon, potatismos, cranberry sås (smakar lingon) sötpotatis (ofta som gratäng med marshmallows på) och sås samt den viktiga "stuffingen" (kan varieras i det oändliga) som stoppas in i kalkonen under stektiden. 
Vi har svårt att förstå hur lyriskt amerikanarna talar om sin mat på Thanksgiving. Till efterätt MÅSTE det vara pumping paj som smakar som pepparkaka. kanske inte så upphetsande, men de är helt galna i den.
Den första Thanksgiving - an romantiserad tavla av Jean Louis Gerome Ferris"Traditionen säger att en grupp puritanska pilgrimer utvandrade till Nederländerna efter förföljelser i England. Inte heller i Nederländerna fann sig pilgrimerna tillrätta, utan man lyckades chartra ett skepp att åka med från Plymouth i England. Skeppet, som hette Mayflower, anlände i december 1620 till det som sedan1776 är USA. Efter svårigheter med skördarna hjälptes man den första tiden av indianer, och när en god skörd äntligen kom, ordnade man en tacksägelsefest till Guds ära, innehållande bland annat vilda ankor och gäss. Med tiden har man infört andra rätter som paj på pumpa och kalkon". (Wikipedia)


"Indian Corn at Burt's Pumpkin Farm, Dawson County, Georgia"

Detta är gammaldags majs som Indianerna odlade och förmodligen sådan som åts på den första  tacksägelsefesten. Bilden finns här och är tagen av den begåvade fotografen som kallar sig för UGArdener


No comments:

Post a Comment