Feb 18, 2012

RECALL ELECTION - VAL MED ÅNGERRÄTT

Det är alltid en chanstagning att rösta på en person eller ett parti. Man vet aldrig om den eller de man röstat på håller vad de lovar. I de flesta länder får man vänta tills nästa val och rösta bort den eller de man ogillar. I USA kan man göra det tidigare. Då får man samla in en viss mängd namnteckningar (varierar). Det callas för RECALL ELECTION. Och det är inte speciellt vanligt. Men om folk blir lurade och fly förbannade, så sätter de ingång en sådan process.

I valet 2010 vann republikaner brett i ett 30-tal delstater - en enorm seger. Deras valkampanjer hade varit ganska sedvanliga, många lovade att skaffa jobb etc. Ingen sade något om att de ville attackera fackföreningar, säga upp kollektivavtal, avskeda lärare, poliser och brandmän (och ge skattelättnader för företag), införa strikta anti-abort-lagar och nya vallagar som gör det svårt för vissa (främst demokrater) att rösta. Så folk blev chockade när de såg vad som hände.

Först demonstrerade de länge och i enorma folkmassor, ignorerade av pressen i USA och Europa, och sedan började de namninsamlingar för att återkalla de folkvalda. I det första valet återkallades många republikanska senatorer, och nu återstår återkallnings-valet av guvernören Scott Walker. Hur gick det till? Jo folk samlade in över en miljon namnteckningar och det anses vara fenomenalt högt, betydligt mer än vad som behövdes enligt lagen. Nu är det snart dags med återkallnings-valet för guvernör Scott Walker:


OBS:
Om du inte läst något av detta i din tidning som regelbundet rapporterar från USA, kontakta dem och fråga varför de inte täcker detta ämne som ju är ett mycket intressant demokratiskt fenomen. Vilket annat västerländskt land kan återkalla sina folkvalda? Det är väl betydligt mer intressant att veta vad vanliga människor kämpar för än att svansa efter kvinno-fientliga radikal-konservativa gubbar som vill förbjuda abort och preventivmedel.

Recall election definition
"recall election (also called a recall referendum or representative recall) is a procedure by which voters can remove an elected official from office through a direct vote before his or her term has ended. Recalls, which are initiated when sufficient voters sign a petition, have a history dating back to the ancient Athenian democracy[1] and is a feature of several contemporary constitutions."

UPPDATERING 3 mars 2012 RECALL i MICHIGAN
UPPDATERING 17 mars

No comments:

Post a Comment